Review

Samsung Galaxy Tab 10.1 Review

 

Introductie

Toen Samsung februari jl. de Galaxy Tab 10.1 introduceerde, waren de meningen verdeeld. Kon deze tablet de competitie wel aan met de concurrentie, die op dat moment niet alleen leek te bestaan uit Apple’s iPad, maar ook de Motorola Xoom leek een veelbelovend apparaat, met specificaties die nagenoeg identiek waren aan die van de Galaxy Tab 10.1. Toen Apple redelijk kort daarna ook nog eens de iPad 2 lanceerde, en de Motorola Xoom inmiddels een tegenvaller bleek, werd al snel de conclusie getrokken dat de iPad 2 het komend jaar nog alleenheerser zou blijven op de tablet markt.

Nu, bijna een half jaar later is er het één en ander veranderd. Samsung liet de Galaxy Tab 10.1 nog vóór de verschijning een grondige make-over ondergaan, waardoor het huidige model zowaar nog slanker en lichter is dan de iPad 2, terwijl het scherm groter is, en een hogere resolutie, en dus een scherper beeld heeft.

De rechtszaken die Apple de laatste tijd lanceerde om de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 te laten verbieden, zorgden er in feite alleen maar voor dat zelfs Apple leek toe te geven dat Samsung een tablet in handen heeft die de concurrentie aan kan – een indruk die door recensenten in de Verenigde Staten, waar de tablet al enige tijd verkrijgbaar is, alleen maar wordt versterkt.

En dus is de hamvraag: klopt deze indruk? Laten we bij het begin beginnen.

 

tab101-6 Uiterlijk

Zoals hierboven al benoemd, is de Galaxy Tab 10.1 slank: slechts 8,6 millimeter dik, op precies te zijn. Door het lage gewicht – nog geen 600 gram – laat de tablet zich prima met één hand vasthouden. Ondanks afmetingen en gewicht, voelt de Tab 10.1 solide aan. Tel daarbij op dat het beeldscherm voorzien is van ijzersterk ‘Gorilla Glass’ (een speciale, supersterke glassoort), en het is duidelijk dat Samsung met de Tab 10.1 geprobeerd heeft een tablet pc met een aangename bouwkwaliteit in de markt te zetten.

 

Onder de motorkap

Het kloppend hart van de Galaxy Tab 10.1 wordt gevormd door NVIDIA’s Tegra 2 dual core processor, met een kloksnelheid van 1 GHz. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel degelijk meetelt, is dat deze Tegra 2 chip ook nog eens is voorzien van een grafische processor met acht ‘cores’. De ‘gaming roots’ van NVIDIA zijn dus volop aanwezig. Verder is de Tab 10.1 voorzien van 1 GB werkgeheugen, en 16 GB opslagcapaciteit. Er is geen extra slot aanwezig om door middel van een SD kaart deze capaciteit te vergroten.

 

Het scherm

Het scherm van de Galaxy Tab 10.1 heeft een diagonaal van – hoe kan het ook anders – 10.1 inch: pakweg 25,5 cm. Dit is iets groter dan het scherm van de iPad (2). Het scherm is een zgn. IPS scherm – dit is een LCD variant, die een grote kijkhoek heeft, en een heldere kleurweergave. Met een resolutie van 1280 x 800 pixels kan de Tab 10.1 ruimschoots 720p HD beelden afspelen. En uiteraard is het scherm tevens ‘multi-touch’ aanraak gevoelig. Sterker nog: op de voorkant van de Tab 10.1 vind je geen enkele hardware knop: interactie met de gebruiker verloopt, zoals gebruikelijk in Android Honeycomb, volledig via de interface op het scherm.

 


Android en TouchWiz

Zoals uit de juridische strijd tussen Apple en Samsung al duidelijk werd, is de Galaxy Tab 10.1 niet alleen een Samsung tablet – het is ook verreweg de beste vertegenwoordiger van het Android Honeycomb besturingssysteem van Google. Dit betekent dat de Tab 10.1 dus tot in de puntjes aan te passen is aan de wensen van de gebruiker.

Samsung zelf voorzag het besturingssysteem van de Tab 10.1 nog van haar eigen ‘schil’, de TouchWiz interface. Met TouchWiz probeert Samsung de van oorsprong nogal uitgebreide – en dus wat minder overzichtelijke – interface van Android zelf te vervangen door een eenvoudigere en overzichtelijkere variant. TouchWiz op de Tab 10.1 ziet er strak uit. Nog steeds zijn er een hoop elementen uit Android Honeycomb zelf te herkennen, met een aantal mooie 3D elementen. Net als TouchWiz op de Galaxy S2 telefoon, zijn hier ook een aantal leuke mogelijkheden ingebouwd om de tablet te bedienen middels gebaren en bewegingen. En net als op de S2 is dit erg leuk, maar wat ons betreft niet altijd even zinvol. Wat wel erg zinvol is, is het altijd op te roepen pop-up scherm, met daarin een overzicht van alle actieve applicaties en verbindingen.

Het enige minpuntje – en eentje die ‘as we speak’ als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen is – is het relatief beperkte aantal Android apps wat speciaal voor een tablet is ontwikkeld. Maar zoals gezegd, het aantal voor Honeycomb geoptimaliseerde applicaties neemt dagelijks toe, en uiteraard draait iedere andere Android app ook op de Samsung Galaxy Tab 10.1

 

tab101-7 Dagelijks gebruik

Na wat kinderziektes is Android Honeycomb inmiddels een volwassen, gebruiksvriendelijk besturingssysteem geworden – zoals dat eigenlijk ook voor Android op de smartphone geldt. Doordat de tablet zelf geen fysieke knoppen heeft voor de navigatie, roteren de software matige navigatie knoppen mee met de positie van de Tab 10.1.Wat verder opvalt, is dat de Tab 10.1 duidelijk bedoeld is om in landschapsmodus (met de ‘lange’ zijde horizontaal) gebruikt te worden.

Alle bekende functies zijn aanwezig – van een prima browser, met echte tabs, tot een erg fijne email applicatie, en een YouTube app met mooie 3D effecten – en de eerste sporen van Google’s nieuwe ‘Cloud’ functionaliteit vind je terug in de muziekspeler, waarmee je overal toegang hebt tot je eigen muziekcollectie.

Uiteraard werkt Flash prima, zodat je het internet in volle glorie af kunt struinen, en films kijken is een waar genot dankzij het heldere scherm met de hoge resolutie. Heel af en toe merkten wij – ondanks de snelle Tegra 2 dual core processor – een kleine hapering, als we heen en weer switchten tussen twee zware toepassingen, zoals een film en een game. Maar verder loopt alles vloeiend, en zonder de gebruiker te laten wachten.

Het on-screen toetsenbord is groot genoeg om fijn op te kunnen typen, en voor de liefhebber is Swype natuurlijk ook van de partij. Uiteraard heeft Samsung haar TouchWiz interface ook hier weer voorzien van het ‘Hub’-systeem, waarin verschillende soorten acitiviteiten centraal gebundeld zijn binnen één ‘Hub’. Erg gecharmeerd van dit systeem waren wij persoonlijk niet, hoewel de Social Hub op het grote scherm van de Tab 10.1 wel een stuk beter tot zijn recht komt dan op het kleine scherm van de smartphones waar we TouchWiz’ Hubs eerder tegenkwamen. Maar laat ons maar lekker alles zelf regelen met apps en widgets.

 

galaxytab101-2 Verder…

Waar de Galaxy Tab 10.1V nog beschikte over een acht megapixel camera, heeft Samsung deze in de Tab 10.1 zonder V ingeruild voor een drie megapixel model. Verwacht van deze camera geen wonderen. Foto’s zijn niet slecht voor een drie megapixel camera, en de video’s (720p) zien er goed uit, maar als je echt mooie plaatjes wilt schieten raden we je de Tab 10.1 niet aan. En zeg nou zelf: het zou ook niet heel handig zijn, een tablet pc als goede camera rond te moeten sjouwen.

Een van de andere sterke punten van de Galaxy Tab 10.1 is het uithoudingsvermogen van de accu. Uit allerlei test blijkt dat deze een stuk langer mee gaat dan die van iedere andere Android tablet, langer dan de eerste iPad, en op een fractie na net zo lang als die van de iPad 2. En tenzij je fanatiek gaat zitten gamen, gaat deze gemakkelijk een volle dag mee.

Helaas heeft Samsung besloten de opslagcapaciteit niet uitbreidbaar te maken – iets wat wij toch wel jammer vonden. Een SD slot is soms toch wel handig, niet alleen om meer bestanden kwijt te kunnen, maar ook om snel veel data over te kunnen zetten, bijvoorbeeld van je fotocamera.

 

En dus?

We begrijpen waarom Apple zo fanatiek van leer trekt tegen de Galaxy Tab 10.1. Op alle fronten kan deze zich meten met de iPad 2, hoewel de Tab 10.1, zoals we al opmerkten, in essentie een wat complexere, maar flexibelere gebruikservaring biedt. Alles werkt vlot en soepel, dankzij de state-of-the-art technologie die in de slanke behuizing is gestopt – en kleine hapering bij het switchen tussen zwaardere toepassing daar gelaten. Het gemis aan SD slot zal voor sommigen erg jammer zijn, terwijl wij denken dat heel veel gebruikers er geen seconde van wakker zullen liggen. Voor nu blijven we benieuwd of de TouchWiz interface die binnenkort beschikbaar zal komen nog veel zal veranderen aan de toch al prima interface van Android Honeycomb.

Om op onze vraag aan het begin van deze review terug te komen – of de Galaxy Tab 10.1 inderdaad de concurrentiestrijd met Apple aan kan – terug te komen, kunnen we alleen maar antwoorden: ja!

Op onze VIDEO pagina vind je Samsung’s officiële demonstratie video van de Tab 10.1, evenals de review van de Consumentenbond.

WinkelModelPrijs losse
Tab 10.1
Laagste prijs
icm abonnement
Abonnement
per maand
Link naar aanbieding
3G Zwart/Wit€599v.a. €139v.a. €25
3G Wit€649Gratis!v.a. €27,50
3G Wit-v.a. €209,95v.a. €25
3G-v.a. €49€35
3G Zwart-v.a. €99v.a. €20
3G Wit-v.a. €99v.a. €20
3G Zwart€599--
3G Wit€599--
WiFi Zwart€479--
WiFi Wit€479--
3G Zwart€599v.a. €139€40
3G Wit€599v.a. €139€40
WiFi Zwart€479--
WiFi Wit€479--

 

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)